Image

Çevreci Bilinç Düzeyinin Çevreci Davranış Üzerine Etkisi

Nüfusun artması, teknolojinin gelişmesi, refah düzeyinin yükselmesine bağlı olarak tüketimin artması beraberinde bazı sorunları ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri de çevresel değerlerin bozulmasıdır.

Çevre sorunları lokal değil globaldır; din, dil, ırk, yaşlı-genç, kadın-erkek, zengin-fakir, akademisyen-çiftçi, köylü-şehirli, fen bilgisi veya müzik öğretmeni gibi bir ayrıma gitmeden herkesi etkiler.

Yapılan bu araştırmada insanların çevreci bilinç düzeyleri arttıkça çevreci davranışta bulunup bulunmadıklarını test edilmiş. Hadi sonuçlara beraber göz atalım.

İlk olarak Düzce ilinden ankete katılacak 275 kişi seçilmiş. Bu 275 kişinin cinsiyetleri, yaşları, eğitim durumları gibi oranları aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz.


Yapılan Anket Sonucunda;

-       Tüketimin özendirilmesi, sosyal ortamda öne çıkma isteği gibi durumların çevreyi olumsuz etkilemektedir. Bu doğrultuda gönüllü sade yaşam konusunun işlenmesinin çevreyi korumak adına faydalı olacaktır.

-       Çevreyi korumaya karşı duyarlılık bilinci bakımından kadınların erkeklere göre daha yüksek bir bilinç düzeyine sahip oldukları görülmüş, bu durum kadınların yapıları gereği, kendileri, çocukları ve gelecek nesiller için tükenen kaynakları önemsediklerinden kaynaklandığı söylenebilir.

-       Çevre ile ilgili eğitim alıp almama durumuna göre ilginç bir şekilde çevre ile ilgili eğitim almayanların bilinç düzeylerinin yüksek olduğu görülmüş. Bu sonuç, yaş faktörleri ile beraber değerlendirildiğinde gençler daha çok çevre ile ilgili eğitim almışlarken ileri yaştakiler daha az eğitim almalarına rağmen gençlere göre daha yüksek bir çevreci bilinç düzeyine sahip oldukları görülmüş. Eğitim durumuna bakıldığında ise eğitim seviyesi yüksek olanların çevreci bilinç düzeyinin daha yüksek olduğu görülmekte. Yani eğitim seviyesinin artması ile çevre bilinç düzeyi konusunda tüketicilerin daha fazla hassasiyet gösterdiği söylenebilir. Gelir grubuna bakıldığında ise orta gelir grubunun çevreci bilinç düzeyi ve çevreci davranış konularında yüksek gelir gruplarına göre daha olumlu bir algı içerisinde olduğu görülmüştür.

 

Sonuçlara baktığımızda en çarpıcı olanı çevre ile ilgili alınan eğitimlerin işe yaramaması… Eğitimler mi yetersiz yoksa uygulanabilirlik açısından mı zor? Bu da araştırılması gereken başka bir konu.

Aslında küçük yaşta edindiğimiz alışkanlıklar ilerleyen yaşlarda fark etmeden yaptımız davranışlar haline geliyor. Bu yüzden küçük yaşlardan beri buna yönelik aile ve okul eğitimleriyle genç nüfusun bilinç seviyesini arttırabilir, hem insanlığa hemde doğaya faydalı alışkanlıklar kazandırabiliriz.

Bu konu hakkında sizin tavsiyeleriniz neler?

 

Kaynak: Kahraman ÇATI, Yusuf ÖCEL (2019). Yeşil Pazarlama Faaliyetleri Çerçevesinde Çevreci Bilinç Düzeyinin Çevreci Davranış Üzerine Etkisi: Düzce İli Örneği.